Agrariërs met psychische problemen

7 augustus 2019

Steeds meer wet- en regelgeving, de forse investeringen die gedaan moeten worden en de kritische blik van de maatschappij veroorzaken een grote druk bij boeren die psychische problemen in de hand kunnen werken. Agrariërs met psychosociale problemen zoeken niet snel hulp. Vaak zijn psychische problemen nog taboe in deze sector en proberen de boeren hun eigen problemen op te lossen.

Gelukkig komt er meer aandacht voor de psychische problemen van agrariërs. Zo zijn er verschillende initiatieven zoals www.agrozorgwijzer.nl, www.zorgomboerentuinder.nl en ook www.113.nl heeft een stappenplan suïcidepreventie voor de agrarische sector gemaakt.

Deze initiatieven wijzen op signalen en wat mensen in de omgeving van de boer kunnen doen. Meestal is dit het gesprek aangaan. Maar dat is niet zo gemakkelijk. Zeker niet als mensen gewend zijn hun eigen problemen op te lossen en niet zomaar een opening voor een gesprek geven. Toch is het belangrijk om oog te hebben voor elkaar en dit toch te doen.

Erfbetreders zoals tankautochauffeurs of dierenartsen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Maar jij kunt zelf ook iets doen als je iemand met een agrarisch bedrijf kent. Wil jij weten hoe je een boer kunt helpen als je ziet dat het niet goed met hem, zijn dieren of bedrijf gaat? Ga het gesprek met hem aan.

De cursus Mental Health First Aid leert je hoe je iemand kunt benaderen die mogelijk psychische problemen heeft of aan het ontwikkelen is. Ook leer je hoe je iemand kunt aanmoedigen om die hulp te zoeken en te krijgen die op dat moment nodig is; dit kan hulp zijn van een professional of van mensen in de omgeving. In de cursus wordt ook aandacht besteed aan crisissituaties; wat doe je in zo’n geval en hoe zorg je dat er professionele hulp komt.

Je kunt met de kennis en vaardigheden die je in de cursus opdoet, echt het verschil maken in het leven van een ander. Klik hier voor het actuele cursusaanbod.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus