Bericht van een ‘first responder MHFA’

12 maart 2019

Mariette van Wissen uit Eindhoven is buurtbemiddelaar en heeft onlangs de cursus Mental Health First Aid gevolgd. Ze is nu ‘first responder MHFA’.

Ze zegt over de cursus: “Het was een zeer nuttige training die eigenlijk iedere Nederlander zou moeten volgen; een soort EHBO-cursus maar dan voor het hoofd en hart. Want bijna de helft van de mensen in westerse landen krijgt ooit in zijn/haar leven een psychische aandoening (angsten, depressies, stemmingsaandoeningen of aandoeningen gerelateerd aan middelengebruik). Hoe je kunt reageren op en om kunt gaan met iemand in zo’n situatie leer je tijdens deze fantastische training.”

We kunnen niet anders dan beamen dat het inderdaad een cursus is die iedereen zou moeten volgen; je kunt namelijk echt het verschil maken in het leven van een ander. Hoe? Door het gesprek met de ander aan te gaan als je ziet dat hij of zij ander gedrag vertoont of als je voelt dat het niet zo goed gaat met de ander. Praten over psychische aandoeningen is niet altijd makkelijk maar in de cursus krijg je handvatten aangereikt hoe je hiermee om kunt gaan. En wat is er mooier dan dat je iemand een helpende hand kunt bieden? Door in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan kom je er misschien achter dat iemand met wat steun uit zijn of haar omgeving al enorm geholpen is. Of ontdek je dat er problemen zijn waar professionele hulp wel aangewezen is en erger voorkomen kan worden.

Volg jij het voorbeeld van Mariette? Je bent van harte welkom in een van onze cursussen. Kijk op www.mhfa.nl/cursussen voor een actueel aanbod. Staat er geen cursus in je regio op de site? Neem dan contact op met de regiocoördinator MHFA in jouw eigen regio. Je kunt de contactgegevens vinden op www.mhfa.nl/mhfa-landelijk

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus