Geslaagde actie suïcidepreventie

16 september 2020

MHFA trainers Marieke Beerthuis en Juliëtte Eggink hebben op donderdag 10 september, op Wereld Suïcide Preventie Dag, op Station Sloterdijk aandacht gevraagd voor suïcide preventie. Ze deelden breaklights en folders uit en gingen, coronaproof, het gesprek aan met reizigers. Ze mochten veel reacties ontvangen. Ook deelden reizigers persoonlijke verhalen met hen.

Marieke schrijft ons: “Een jongen vertelde dat hij was opgegroeid met een moeder met een bipolaire aandoening die ook een suïcidepoging had gedaan. Hij vindt het heel belangrijk dat er aandacht voor is en dat het open wordt besproken. Hij heeft dat gelukkig wel kunnen doen omdat het ook veel impact op het gezin heeft. Ook een man die op een reclamebureau werkt, vond dat we er nog veel meer mee naar buiten moeten treden met duidelijke campagnes die mensen wakker schudden. Veel mensen bedankten ons voor de aandacht voor het onderwerp en er was ook een meisje dat riep: “oh, dat vind ik echt heel goed dat jullie dit doen.” Een oudere man vroeg waarom jongeren zelfmoord zouden plegen terwijl er toch hulp is…we kregen daarop een mooi gesprek over eenzaamheid, schaamte en isolement. Later op de avond hebben we in het donker nog wat lichtjes uitgedeeld op een terras. Al met al stonden veel mensen er voor open om even samen met ons een moment bij stil te staan bij suïcide(preventie).”

Naar aanleiding van de actie van Juliëtte en Marieke werd MHFA Nederland benaderd via Instagram. Een mevrouw had ons een foto gestuurd van een breaklight met daarbij de boodschap dat ze zo dankbaar was dat MHFA aandacht besteed aan suïcidepreventie. Ze heeft zelf iemand verloren door suïcide dus het onderwerp ligt haar na aan het hart. Ze verzekerde ons dat het heel veel voor haar betekent dat er aandacht aan wordt besteed.

Dank Juliëtte en Marieke voor jullie mooie actie!

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus