Hoe iemand met angst of depressie helpen tijdens de crisis veroorzaakt door COVID-19?

28 april 2020

Het voelen van angst of depressie is een veel voorkomende reactie in tijden van onzekerheid of wanneer er een dreigend gevaar is, en de COVID-19 situatie kwalificeert zeker als een dergelijke tijd. Dit is iets nieuws en zorgwekkend waar we allemaal samen mee te maken hebben.

Daarom moedigen we je aan om de tips van Mental Health First Aid te gebruiken om de mensen om je heen te ondersteunen die zich misschien overweldigd, gestrest, angstig of depressief voelen. Met deze tips kunt u het verschil voor uw dierbaren maken, ondanks fysieke afstand, en hen door deze onzekere tijd heen helpen.

Gebruik deze tips uit het MHFA-curriculum om iemand met angst of depressie te helpen tijdens de crisis veroorzaakt door COVID-19:

  • Beoordeel het risico op suïcide of verwonding. Schat in of er sprake is van een mogelijke crisis zoals een paniekaanval of zelfmoordgedachten. Het is OK om de beoordeling te doen via de telefoon, videogesprek, app. of sociale media.

Als het leven van de persoon in direct gevaar is, bel dan 112.

  • Luister en communiceer zonder te oordelen. Als de persoon niet in een crisis verkeert, vraag dan hoe hij zich voelt en hoe lang hij zich al zo voelt. Geef aandacht en laat zien dat je jezelf zorgen maakt.
  • Geef informatie en ondersteuning. Steun kan grote invloed hebben op de persoon. Stel de ander gerust en geef aan dat het gepast is om tijdens dit soort situaties angst, verdriet of angst te ervaren. Vertel dat er hulp beschikbaar is, en dat je er voor de ander zal zijn.
  • Moedig professionele hulp aan. Bied aan om de persoon te helpen bij het vinden van een zorgprofessional voor ondersteuning, zoals een huisarts, praktijkondersteuner GGZ, psycholoog of psychiater. Zorgverleners kunnen diensten verlenen via de telefoon en/of beveiligde videogesprekken, zodat ze in staat zullen zijn om met fysieke afstand ondersteuning te bieden.
  • Moedig andere ondersteuning aan. Zelfhulpstrategieën en steun vragen van familie, vrienden, geloofsgemeenschappen en anderen die een depressie of angst hebben ervaren, kan het verschil maken.

Er zijn zelfhulpstrategieën die kunnen helpen om met de symptomen van angst of depressie om te gaan, maar er zijn ook zelfzorgstrategieën die kunnen helpen om voor jouw eigen mentale gezondheid te zorgen gedurende deze periode.

We raden je aan om elke dag bewust een paar minuten de tijd te nemen voor jouw eigen mentale gezondheidsbehoeften, om contact te maken met dierbaren en om steun te zoeken via telefoon, app., videogesprek of social media.

Download de gratis MHFA-app, beschikbaar voor Apple en Android.
In de app staan zowel richtlijnen in relatie tot de crisis ten gevolge van COVID-19, waaronder Hoe iemand met angst of depressie helpen tijdens de crisis veroorzaakt door COVID-19?” als richtlijnen hoe te handelen bij diverse psychische problemen. Daarnaast kan je in de app ook een zelfscan doen: wat weet ik al over eerste hulp bij psychische problemen, vind je in de app telefoonnummers die je kunt bellen in crisissituaties en staan tips om het gesprek aan te gaan over mentale problemen.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus