Hoe kan ik het herkennen tijdens deze periode van crisis door COVID-19 of iemand symptomen van angst of depressie ervaart?

28 april 2020

We weten dat deze periode van crisis door COVID-19 moeilijk is en gevoelens van angst of depressie kunnen veroorzaken. Fysieke afstand tot je geliefden, het voortdurend horen van verschillende nieuwsberichten op diverse mediakanalen, en niet weten wat er zal gebeuren is eng.

Daarom is het belangrijk dat je de informatie uit het MHFA-curriculum gebruikt om niet alleen voor jouw eigen mentale gezondheid te zorgen, maar ook om de mensen om jouw heen te ondersteunen die misschien symptomen van angst of depressie ervaren.

Wanneer mensen hun angst beschrijven, kunnen ze termen gebruiken als angstig, gestrest, in paniek geraakt, opgewonden, nerveus, op het randje, bezorgd, gespannen, overweldigd of geplaagd.

Angst
Angst kan in ernst variëren van een licht onbehagen tot een angstaanjagende paniekaanval. Angst kan ook variëren in hoe lang het duurt – van enkele momenten tot vele jaren.

Hoewel de dagelijkse angst een onaangename toestand is, kan het heel nuttig zijn om een persoon te helpen gevaarlijke situaties te vermijden en hem te motiveren om alledaagse problemen op te lossen. Een angststoornis verschilt op de volgende manieren van de dagelijkse angst:

  • Ze zijn ernstiger;
  • Ze zijn langduriger;
  • Ze hebben een negatieve invloed op het werk/ studie, andere activiteiten en zijn familie- en sociale relaties.
  • Als het niet wordt behandeld, blijft het een grote impact hebben op het verdere leven van de persoon. Het kan leiden tot slechte prestaties, verminderd sociaal functioneren en andere mentale gezondheidsproblemen.

Depressie
Depressie veroorzaakt gevoelens van verdriet en/of een verlies van interesse in activiteiten waar de persoon eerst van kon genieten. Het kan leiden tot een verscheidenheid aan fysieke en emotionele problemen, zoals prikkelbaarheid. De pijn van een persoon kan onzichtbaar zijn voor jou terwijl deze het functioneren wel belemmert.

Als jij of iemand die jij kent intense zorgen of verdriet ondervindt over huidige of toekomstige gebeurtenissen, en het verstoort hun vermogen om met het dagelijks leven om te gaan, is er ondersteuning beschikbaar.

Hulp
Er zijn zelfhulpstrategieën en behandelingen die effectief kunnen zijn bij angst of depressie. Er zijn ook zorgverleners die diensten kunnen verlenen via de telefoon en/of beveiligde videogesprekken, zodat ze in staat zullen zijn om met fysieke afstand ondersteuning te bieden. Als je niet weet welke professionele hulp passend is, neem dan contact op met jouw huisarts.

Samen kunnen we deze moeilijke tijd doorkomen en onze dierbaren ondersteunen.

Download de gratis MHFA-app, beschikbaar voor Apple en Android.
In de app staan zowel richtlijnen in relatie tot de crisis ten gevolge van COVID-19, waaronder “Hoe kan ik het herkennen tijdens deze periode van crisis door COVID-19 of iemand symptomen van angst of depressie ervaart?” als richtlijnen hoe te handelen bij diverse psychische problemen. Daarnaast kan je in de app ook een zelfscan doen: wat weet ik al over eerste hulp bij psychische problemen, vind je in de app telefoonnummers die je kunt bellen in crisissituaties en staan tips om het gesprek aan te gaan over mentale problemen.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus