Hoe ondersteun je informele verzorgers terwijl je fysieke afstand behoudt?

8 mei 2020

Met meer dan 17 miljoen Nederlanders en vele hiervan die zorg hebben voor familie, vrienden of geliefden, is de kans groot dat er een informele verzorger in je leven is. Het is een zware taak, vol frustraties en zorgen – naast “gewone” stressoren, zoals gezinsdynamiek en werk of zelfs werkloosheid. Nu COVID-19 de publieke aandacht heeft overgenomen, hebben informele verzorgers nog meer zorgen.

Hoe ondersteun je die verzorger als de eens zo gewone ondersteuning, zoals het geven van knuffels, brengen van bezoekjes en het brengen van degene die de zorg krijgt naar de dokter, niet meer kan vanwege de maatregelen gedurende de crisis ten gevolge van de Covid-19? Mental Health First Aid (MHFA) heeft de beste ideeën verzameld om informele verzorgers juist nu te ondersteunen:

  • Biedt hulp aan. De behoeften van informele verzorgers kunnen dagelijks variëren, dus vraag het. Bijvoorbeeld stuur een keer een bloemetje of chocolade of doe een boodschap. Als ze geen specifieke ideeën hebben, probeer dan één van de hier genoemde ideeën.
  • Bel, e-mail of stuur een whats app. Laat van je horen en zelfs als je geen antwoord krijgt, laat je ze toch weten dat je aan ze denkt.
  • Zoek contact met degene die de zorg ontvangt. Uw telefoontje, e-mail of berichtje kan de informele verzorger bevrijden van het feit dat hij/zij het enige aanspreekpunt is.
  • Laat de verzorger zijn/ haar verhaal doen. Of ze nu boos willen zijn, klagen of praten over iets dat er niets mee te maken heeft, laat de verzorger weten dat je er bent. Als ze meer willen vertellen dan een oppervlakkige “Ik ben in orde”. Luister dan zonder oordeel.
  • Bied aan om een boodschap te doen of iets op te halen en laat het achter bij de voordeur. Dit bespaart hen tijd en beperkt hun (en dus ook degene die de zorg ontvangt) blootstelling aan COVID-19 en andere ziekten.
    Woon je op afstand van de verzorger? Misschien kan je dan namens de verzorger een online-bestelling bij supermarkt doen en hem of haar op die manier tijd en ergernis besparen.
  • Geef geruststelling en informatie.
  • Stimuleer ook de zorg voor zichzelf. Geestelijke, fysieke en emotionele uitputting – allemaal veelvoorkomende gevolgen van de zorg voor een geliefde – leiden tot mentale klachten. Eenvoudige dingen als medeleven, goed eten en genoeg slaap kunnen een verschil maken. Maar zorg voor jezelf gaat over meer dan het eten van je wortels en het poetsen van je tanden – het is ook jezelf toestaan om een keer in bed te blijven liggen en een boek te lezen. Herinner de informele verzorger daaraan.

Het kan al moeilijk zijn om te weten wat je kan doen voor informele verzorgers in “normale” tijden – en zeker in de periode gedurende de crisis ten gevolge van COVID-19. Dus reik uit en vraag het. Wees er voor hen, net als voor de degene die de zorg ontvangt.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus