Maak het verschil!

2 januari 2020

Eén op de vier volwassenen in Nederland wordt jaarlijks geconfronteerd met een psychisch probleem. Deze tijd van het jaar kan een moeilijke zijn. Voor sommigen kunnen grote bijeenkomsten en reizen om familie of vrienden te zien stress veroorzaken. Anderen ervaren in deze periode een tijd van eenzaamheid en sociaal isolement.

Voor veel mensen die het moeilijk hebben, kan het ook moeilijk zijn om de hulp te zoeken en te krijgen die ze nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat je als bijv. familielid, vriend, collega of teamgenoot een psychisch probleem kunt herkennen en/ of kan steunen wanneer iemand het moeilijk heeft.

Gebruik deze tips uit het MHFA-curriculum om te ondersteunen.

  • Wees een luisterend oor. U kunt uw dierbaren ondersteunen door er voor hen te zijn en op een niet-oordelende manier te luisteren en te communiceren.
  • Geef geruststelling en informatie. Wanneer iemand met een psychisch probleem het gevoel heeft dat hij of zij gehoord is, kan het makkelijker zijn om ondersteuning en informatie te geven. Dit omvat emotionele steun en informatie over geestelijke gezondheidsproblemen.
  • Vraag hoe u kunt helpen. Door simpelweg te vragen hoe u ondersteuning kunt bieden, kunt u helpen en een verschil maken.
  • Stimuleer professionele en zelfhulpondersteuning. Mensen met problemen op het gebied van psychische gezondheid zullen over het algemeen beter herstellen als ze de juiste hulp krijgen. Moedig uw geliefde aan om hulp te zoeken van een medisch professional, Zelfhulpstrategieën zoals meditatie, lichaamsbeweging en zelfhulpboeken kunnen ook nuttig zijn.
  • Doe de cursus Mental Health First Aid. Als u nog niet zeker weet hoe u uw geliefde kunt helpen met een psychische probleem, doe dan de cursus Mental Health First Aid. Mental Health First Aid leert mensen hoe ze psychische problemen kunnen herkennen, erkennen, ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus