Over een drempel….

2 december 2019

Soms kom je in de stortvloed van artikelen op Facebook echte pareltjes tegen. Zo las ik onlangs een artikel over de Dag van de Imperfectie waarop het avondprogramma in De Rode Hoed in Amsterdam volledig in het teken stond van aandacht vragen voor stress, burn-out, depressie, faalangst en prestatiedruk. Hoe komt het dat zoveel mensen hieronder gebukt gaan? Wat kunnen we eraan doen? Deze vragen werden besproken door Denker des Vaderlands Daan Roovers en psychiater Dirk De Wachter.

De Wachter schetst dat het leven af en toe niet makkelijk is. Dat pijnlijke gebeurtenissen bij het leven horen. En hij voegt eraan toe dat het belangrijk is dat je je verbindt met de ander; dat het vergif geen kans krijgt in ons lijf te gaan zitten als we ons ongeluk beter durven te voelen en het gaan delen met een ander. Maar dat praten met elkaar blijkt nog niet zo vanzelfsprekend te zijn.

Wat maakt dat het soms moeilijk is om het gesprek met een ander aan te gaan; zeker als het gaat over pijnlijke gevoelens of een kwetsbaar onderwerp? De Wachter wijt het aan de grootstedelijke milieus waarin we elkaar niet eens meer kennen en ons teveel focussen op onszelf. Zijn we het contact maken met elkaar ‘verleerd’?

MHFA is eigenlijk een prachtig antwoord hierop. In de cursussen staat het oprecht contact maken met elkaar centraal. Hoe maak je bespreekbaar dat je ziet dat het niet goed gaat met de ander? Wat kun je zeggen en welke taal geef je daaraan? Durf je hierbij naar jezelf te kijken en naar eventuele vooroordelen die je misschien hebt? Hoe kun je helpen? Of kun je helpen bij het vinden van de juiste weg naar passende zorg? Dat leer je allemaal in de cursus waarbij je ook leert hoe je goed voor jezelf kunt zorgen; ook in contact met iemand die het moeilijk heeft.

In de afgelopen jaren waarin ik als trainer (Y)MHFA vele cursussen heb mogen geven, ben ik ervan overtuigd geraakt dat MHFA een fantastisch instrument is om onze samenleving weer wat vriendelijker te maken. Reacties van cursisten onderbouwen deze overtuiging keer op keer. Zo maakte een cursist onlangs de opmerking ‘een liefdevolle BLIZZ is een bless’. Een andere cursist zei: ‘Er zit zoveel betekenis achter 5 letters’. (Voor de niet-MHFA-kenners onder ons: BLIZZ is het actieplan van MHFA waarbij elke letter staat voor een actie uit het actieplan.) Of cursisten die in dagdeel 3 melden dat ze door de cursus de moed hebben gehad om aan iemand, over wie ze zich zorgen maakten, de vraag hebben kunnen stellen of die persoon suïcidale gedachten had.

Deze reacties stemmen hoopvol. We kunnen heus wel praten met iemand die het moeilijk heeft. Soms is het een kwestie van over een drempel heen stappen. Misschien is een cursus MHFA net wat je nodig hebt om die drempel te nemen.

Lees hier het volledige artikel over het gesprek tussen Daan Roovers en Dirk De Wachter.

 

Betsy Strijbos, trainer (Y)MHFA

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus