Tips voor medewerkers in cruciale beroepen om tijdens de crisis ten gevolge van COVID-19 mentaal gezond te blijven.

28 april 2020

Medewerkers in cruciale beroepen bevinden zich in de frontlinie van de COVID-19 pandemie, hun leven kan in gevaar komen door de zorg voor patiënten met het coronavirus of die in de risicogroep vallen om het coronavirus te krijgen. Ze worden belast met lange en vermoeiende werkdagen, het risico van ontoereikende persoonlijke beschermingsmiddelen, de angst om te worden blootgesteld aan het virus en het verhoogde risico om geliefden te besmetten. Desondanks zorgen ze elke dag voor onze geliefden en doen ze er alles aan om onze geliefden te genezen of te beschermen.

Wanneer men geconfronteerd wordt met stressvolle en traumatische situaties in een zorginstelling, kan het moeilijk zijn om na te denken over de zorg voor jezelf. Er zijn eenvoudige tactieken uit het MHFA-curriculum die van vitaal belang kunnen zijn voor de bescherming van jouw mentale gezondheid en welzijn.

Neem een paar minuten de tijd tijdens het reizen, voor het slapen gaan of zelfs tussen de zorg voor de patiënten door om het verschil te maken voor jezelf in deze stressvolle tijd.

  • Erken de waardevolle rol die jij en je collega’s spelen in de frontlinie van COVID-19. Herinner jezelf eraan dat je, ondanks de uitdagingen, het verschil maakt en zorg draagt voor de meest hulpbehoevenden.
  • Heb zelfrespect. Er is geen routekaart. Je doet het beste wat je kunt in een moeilijke situatie. Leef dag na dag of uur na uur, als dat nodig is. Neem pauzes tijdens het werk als het kan.
  • Geef ruimte aan eventuele emoties die je zou kunnen voelen. Er is geen goede of foute manier om de COVID-19 ervaring te verwerken. Het is normaal om een reeks van emoties te voelen, waaronder overweldigd, gefrustreerd, boos, bezorgd, angstig, onrustig, geagiteerd, verdrietig of moe zijn.
  • Vind manieren om het positieve te zien. Het kan gemakkelijk zijn om overweldigd te worden door het groeiende aantal bevestigde gevallen met het Corona-virus, het tekort aan middelen en het verlies van levens. Probeer de hoopvolle verhalen te vinden over gemeenschappen die samenkomen om lokale bedrijven te ondersteunen, financieel arme gezinnen en kinderen steunen, geld en kritieke voorraden doneren en eerstelijnswerkers, zoals jou, te erkennen voor hun opoffering.

Deze kleine veranderingen in je routine kunnen je algemene stemming verbeteren en je mentale gezondheid positief beïnvloeden tijdens deze pandemie. Als het te moeilijk is om deze veranderingen in de routine aan te brengen, is dat ook goed. Zoek steun bij familie of vrienden en vind andere eenvoudige zelfhulptactieken die je helpen.

Bedankt voor jouw keuze om het verschil voor zoveel mensen in het land te zijn! Wees alsjeblieft ook het verschil voor jezelf.

Download de gratis MHFA-app, beschikbaar voor Apple en Android.
In de app staan zowel richtlijnen in relatie tot de crisis ten gevolge van COVID-19, waaronder “Tips voor medewerkers in cruciale beroepen om tijdens de crisis ten gevolge van COVID-19 mentaal gezond te blijven” als richtlijnen hoe te handelen bij diverse psychische problemen. Daarnaast kan je in de app ook een zelfscan doen: wat weet ik al over eerste hulp bij psychische problemen, vind je in de app telefoonnummers die je kunt bellen in crisissituaties en staan tips om het gesprek aan te gaan over mentale problemen.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus