‘Verward’

30 januari 2020

‘Verward’ stond er boven de column die Anita Vliegenberg onlangs schreef voor het Eindhovens Dagblad. Haar vriendin had haar verteld over de cursus MHFA die ze in Eindhoven had gevolgd.

Ze schrijft: “Bijna niemand weet hoe je moet reageren op iemand die mentaal de weg kwijt is. En dat terwijl er juist steeds meer zogenoemde ‘verwarde personen’ lijken rond te lopen.” Anita geeft aan dat de cursus voor veel mensen heel leerzaam zou zijn. Ze besluit haar column met: “Een cursus is geen oplossing van het echte probleem, maar het helpt wel.”

Dat kunnen we alleen maar onderschrijven. Hoe eerder we in gesprek gaan met mensen die psychische problemen aan het ontwikkelen zijn of een verergering van hun klachten ervaren, hoe eerder er passende hulp gezocht kan worden. Bij beginnende problemen kan het zelfs zijn dat de persoon met de psychische problemen met de juiste steun vanuit zijn of haar netwerk door een wat moeilijke periode komt. Zijn de problemen ernstiger dan kan snelle hulpverlening erger voorkomen en kan het herstel worden bevorderd.

Nog een interessant weetje: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die de cursus MHFA hebben gevolgd zelf ook een betere psychische gezondheid hebben. Dit kwam als een neveneffect naar voren. Waarschijnlijk komt dat omdat mensen die de cursus hebben gevolgd alerter zijn op hun eigen psychische welbevinden. Hier wordt in de cursus namelijk veel aandacht aan besteed. Ook kan een reden zijn dat mensen, na het volgen van de cursus, eerder de weg naar de hulpverlening weten te vinden als zij problemen gaan ervaren.

Wil jij ook weten hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen ontwikkelt, verergering van zijn klachten ervaart of mogelijk in een crisis verkeert? Volg dan ook een cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’.

Kijk hier voor het actuele aanbod.

 

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus