Mijlpalen 2018 MHFA

17 december 2018

Het is even rustig geweest op www.mhfa.nl maar we hebben niet stil gezeten! MHFA Nederland en haar samenwerkingspartners sluiten 2018 af met een aantal mijlpalen die met gezamenlijke inspanningen in het afgelopen jaar zijn bereikt.

Mental Health First Aid begint in Nederland een begrip te worden. De cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’ is inmiddels in het gehele land beschikbaar. Door de toename van de cursussen en de wens om informatie voor de burger beter bereikbaar te maken heeft MHFA Nederland een aantal initiatieven ondernomen.

Nieuwe website
De website van MHFA heeft een facelift ondergaan. Op de nieuwe website kun je makkelijk cursussen zoeken die in jouw regio worden gegeven. Ook wordt snel duidelijk wie de contactpersoon MHFA in jouw eigen regio is; je kunt zo rechtstreeks contact opnemen met de juiste persoon voor vragen over je inschrijving bijvoorbeeld of voor vragen over een in company cursus. Ook zie je in een oogopslag waar de nieuwe cursus ‘Youth MHFA’ wordt gegeven. De cursus ‘Eerste hulp voor psychische problemen bij jongeren’ is een nieuw product van MHFA dat vanaf oktober beschikbaar is in een paar regio’s.

E-learning
Ga je een cursus volgen dan kun je gebruik maken van een e-learning. Deze e-learning is ondersteunend aan de klassikale bijeenkomsten van de cursus en kan je helpen om de kennis die je in de cursus hebt opgedaan beter vast te houden. Oefeningen, vragen, huiswerkopdrachten; er zit van alles in. Ook kun je sommige opdrachten printen en meenemen in de klassikale bijeenkomst. Zo kun je het maximale uit de cursus halen.

App
We zijn erg blij dat we een app gratis ter beschikking kunnen stellen. In de app vind je een aantal, wetenschappelijk onderbouwde, richtlijnen hoe te handelen, bijvoorbeeld bij iemand die zelfmoordgedachten heeft of suïcidaal is. Weet je niet wat de symptomen van een depressie zijn of wil je weten wat de waarschuwingssignalen zijn voor een beginnende eetstoornis? In de app kun je de informatie terugvinden. Ook vind je tips hoe je het beste het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen heeft. Is er sprake van een crisis? Dan vind je in de app de informatie welke hulpverleningsinstantie je kunt inschakelen; de telefoonnummers staan er bij! Je kunt de app gratis in de AppStore downloaden.

Ambitie
Iedereen kan het verschil maken in het leven van een ander. Hoe? Door het gesprek aan te gaan als je ziet dat het niet zo goed gaat met je geliefde, kind, oom, tante, vriend, vriendin, collega, sportmaatje, buurman of buurvrouw enz. Herken de signalen en ondersteun de ander. Soms is dat al voldoende. Is er meer hulp nodig? Moedig de ander aan om professionele hulp in te schakelen en wijs de weg. Je kunt zo veel betekenen voor een ander die zich mogelijk heel eenzaam voelt en verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart. Met deze nieuwe middelen willen MHFA Nederland en haar samenwerkingspartners een bijdrage leveren aan een maatschappij waarin we oog hebben voor elkaar. De e-learning en app zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hierdoor kan de app gratis beschikbaar worden gesteld en zijn er voor cursisten geen kosten verbonden aan de e-learning. MHFA Nederland en haar samenwerkingspartners danken het Ministerie voor deze bijdrage.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus