Zelfmoordpreventie blijft hard nodig

7 september 2020

Op 10 september vindt de Wereld Suïcide Preventie Dag plaats. De Internationale Organisatie voor Zelfmoordpreventie nodigt iedereen uit om een kaarsje aan te steken om 20.00 uur ’s avonds om een verloren geliefde te herinneren, om jouw steun te tonen aan zelfmoordpreventie en voor hen die zelfmoord overleefd hebben. MHFA ondersteunt deze oproep van harte!

Op jaarbasis overlijden wereldwijd 800.000 mensen aan suïcide, dit betekent 1 persoon per elke 40 seconden. Elk verloren leven vertegenwoordigt iemands partner, kind, ouder, broer, zus, vriend of collega. Voor elke zelfmoord lijden ongeveer 135 mensen hevig verdriet of worden op een andere manier getroffen. Dit komt neer op 108 miljoen mensen per jaar die ernstig worden getroffen door suïcidaal gedrag. Suïcidaal gedrag omvat zelfmoord, maar ook zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen. Voor elke zelfmoord doen 25 mensen een zelfmoordpoging en nog veel meer hebben ernstige suïcidale gedachten.

Laten we massaal gehoor geven aan de oproep van de Internationale Organisatie voor Zelfmoordpreventie om aan te geven hoe belangrijk zelfmoordpreventie is.

Wil je weten wat je kunt doen voor iemand in je omgeving die suïcidale gedachten heeft? Volg dan een cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. We leren je hoe je het gesprek kunt aangaan en wat je voor die persoon kunt betekenen. Jij kunt het verschil maken in het leven van de ander. Kijk hier voor het actuele aanbod.

Doe mee aan de MHFA cursus Kennis. Inschatten. Handelen.

Vind je cursus